T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MUĞLA / MARMARİS - Marmaris Mesleki Eğitim Merkezi

Mesleki Eğitime Hoşgeldiniz.

İlköğretim okulunu bitirmiş olanlar, bir mesleğe hazırlık amacı ile çıraklık dönemine kadar işyerlerinde aday çırak olarak eğitilebilirler.

Çırak olabilmek için aşağıdaki şartlar aranır.

1. En az ortaokul veya imam hatip ortaokulu mezunu olmak.

2. Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak.

3. Ancak, on dokuz yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitiminden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir.

 Aday  çırak  ve  çırak;  öğrenci  statüsünde olup,  öğrencilik  haklarından yararlanır. Bunlar işyerinde çalışan işçi sayısına dâhil edilmezler. Çıraklığa bir deneme dönemi ile başlanır. Bu dönem mesleğin özelliğine göre bir aydan az, üç aydan fazla olamaz. Bu süre Bakanlıkça tespit edilir. Deneme döneminden sonra taraflar 10 gün içinde ilgili Mesleki Eğitim Merkezi müdürlüğüne başvurmadığı takdirde çıraklık sözleşmesi kesinleşir ve bu dönem çıraklık süresinden sayılır. Deneme döneminde ücret ödenir. Aday çıraklıktan çıraklığa geçenler deneme dönemini yapmış sayılırlar.

Lise ve daha üst düzeyde genel eğitimden sonra çıraklık eğitimine başlayanlar için eğitim süresi, mesleklerindeki çıraklık eğitimi süresinin yarısına kadar kısaltılabilir. Bu sürenin ne kadar kısaltılabileceği, ilgili meslek kuruluşunun teklifi ve Mesleki Eğitim Kurulunun uygun görüşü alınarak Bakanlıkça belirlenir.

Ayrıca, mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarında uygulanan örgün eğitim programlarının herhangi bir kademesinden ayrılanlar ile yaygın eğitim programlarını tamamlayarak belge veya sertifika alanlardan,  kendi alanlarında çıraklık eğitimine başlayanlar için çıraklık eğitim süresi daha önce aldığı mesleki eğitim programının içeriği ile devam edeceği çıraklık eğitimi programının içeriği değerlendirilerek Bakanlıkça belirlenir.

Aday çırak ve çırak almak için işyerinde usta öğretici bulunması şarttır.

Çıraklar kabul edilebilir mazeretleri dışında çıraklık eğitimi süresi sonunda açılacak ilk kalfalık sınavına girmek zorundadırlar. Başarılı olanlar kalfalık belgesi ile belgelendirilirler.

 

KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER

1. Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi (T.C. Kimlik Numaralı)

2. Öğrenim belgesinin aslı ve fotokopisi (Eski Mezunlar için)

3. İşe giriş sağlık raporu (İş yeri Hekimi-Halk Sağlığı Müd.)

4. Vesikalık Resim 2 Adet

5. Sözleşme (Okuldan verilecektir.)

6. Çalışacağı işyerinin 2016 yılı vergi levhası fotokopisi ile Ustalık, Usta Öğreticilik belgeleri fotokopileri

7. 19 yaşından büyüklerin askerlik şubesinden “askerlikle ilişiğinin olmadığına dair belge veya terhis belgesi

Dünyayı makineler değiştirdi. Siz makineleri değiştirebilirsiniz.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 23.10.2018 - Güncelleme: 21.11.2018 10:28 - Görüntülenme: 2033
  Beğen | 7  kişi beğendi